Dodavanje i izmena DNS zone domena (A, CNAME, TXT zapis)

1. Dodavanje novog zapisa DNS zone

Dodavanje zapisa nove zone možete obaviti samostalno u vašem cPanelu. Potrebno je da se ulogujete u vaš cPanel (Kako da se ulogujem u cPanel?) i u polje za pretragu ukucate DNS. Nakon toga kliknite na Advanced Zone Editor aplikaciju:Odaberite domen za koji treba uneti novi DNS zapis:


Da bi zapis bio dodat potrebno je da odaberete i podesite sledeće:
 • Type - odabrati tip zapisa: 
  • A - IPv4 adresa
  • AAAA -  IPv6 adresa
  • CNAME - Skraćeno od "Canonical Name". Za vrednost se unosi naziv domena (alias) na koji zapis usmerava. Primer: drugidomen.tld
  • SRV - Zapis koji se koristi za specifične servise na domenu
  • TXT - Tekstualni zapis koji se koristi za email autentifikaciju (DKIM, SPF) ili druge tekstuale podatke dostupne drugim name serverima na internetu.
 • Name - Naziv zapisa. potrebno je da se završi sa nazivom domena i tačkom. Na primer: zapis.mojafirma.rs.
 • TTL - time to live - vreme u sekundama koje drugi DNS serveri koriste za čuvanje podataka o zapisu domena. Nakon isteka ovog perioda, serveri ponovo osvežavaju informacije koje se nalaze u DNS zapisu domena. 
 • Address - Vrednost odabranog tipa zapisa

Nakon što unesete potrebne podatke, možete izvršiti dodavanje klikom na dugme Add Record. Imajte u vidu da je potrebno da prođe 2-4 časa kako bi svi internet provajderi evidentirali ovu promenu. U zavisnosti od internet provajdera, period evidentiranja možemo potrajati i do 24-48 časova. 

2. Izmena postojećeg DNS zapisa


Postojeći DNS zapis za određeni domen možete promeniti samostalno u sklopu vašeg cPanela. Potrebno je da se ulogujete u vaš cPanel (Kako da se ulogujem u cPanel?) i u polje za pretragu ukucate DNS. Nakon toga kliknite na Advanced Zone Editor aplikaciju:

Odmah zatim u sledećem ekranu, odaberite domen za koji treba izmeniti DNS zonu. Obratite pažnju ovde, jer ako imate više domena i izmenite zonu na pogrešnom domenu to može dovesti to problema u radu sajta ili određene usluge na domenu. 


U tabeli Zone File Records možete videti sve postojeće zone za odabrani domen. Da izmenite postojeću zonu, pronađite je u tabeli i kliknite na opciju Edit:


Otvoriće se polja sa postojećim zapisima koje treba izmeniti:


Nakon unosa/izmene postojećih zapisa, da sačuvate podešavanja kliknite na dugme Edit Record. Imajte u vidu da je potrebno da prođe 2-4 časa kako bi svi internet provajderi evidentirali ovu promenu. U zavisnosti od internet provajdera, period evidentiranja može potrajati i do 24-48 časova. 


 
 

Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

 Odštampajte ovaj članak

Takodje pročitajte

Šta je parkirani domen?

Parkirani domen je domen koji je priključen vašem hostingu i vodi na isti sajt na koji...

Šta je poddomen?

Ukoliko ste vlasnik domena i imate zakupljen bilo koji hosting kod AdriaHost-a jednostavno možete...

Kako da kreiram addon domen?

Kreiranje addon domena nije moguće ako propagiranje DNS-ova nije završeno za sajt koji...

Ne mogu da se ulogujem u cPanel/FTP, ne vidim sajt, ne rade mailovi?

U slučaju da ste normalno koristili vaš hosting nalog, i odjednom ne vidite vaš...

Šta je Softaculous?

Softacolous je autoinstaler za servere koji koriste cPanel. Softacolous sadrži 350+ skripti koje...