Kako da kreiram addon domen?

Kreiranje addon (dodatnog) domena nije moguće ako propagiranje DNS-ova nije završeno za domen koji hocete da dodate. Novi domen dodajete onda kada želite da pored postojećeg glavnog domena imate i dodatne domene i više sajtova na istom paketu.

Napomene: Da biste dodali Addon domen na cPanel, taj domen mora da postoji, dakle domen treba biti registrovan i usmeren na vaš hosting uz pomoć ispravnih NS parametara. Ako je vaš domen tek registrovan i usmeren, često je potrebno da prođe i do 24 časa da bi se usmerenje propagiralo na internetu (za to vreme dobijaćete grešku pri pokušaju dodavanja addon domena). Ukoliko ste zaboravili NS parametre, kontaktirajte našu tehničku podršku pa će vas oni uputiti dalje.

Dodavanje domena na novijim verzijama cPanela

Na novijim verzijama cPanela izbačena je upotreba aplikacija: Addon domains, Aliases (parkirani domeni), SubDomains. Umesto ovih aplikacija sada postoji samo jedna aplikacija pod nazivom Domains.

Da biste dodali novi domen na cPanel sledite ove korake:

1. Usmerite domen na vaš hosting paket koristeći ispravne NS parametre. Ukoliko je domen registrovan u Adriahostu, otvorite tiket i zatražite da mi obavimo potrebno usmerenje. Nakon usmerenja domena morate sačekati propagaciju (koja traje do 24 časa) da biste domen mogli da dodate u cPanel.

2. Ulogujte se na cPanel i otvorite aplikaciju Domains, najbrži put do aplikacije jeste da ukucate "domains" u polje za pretragu u cPanelu (gornji desni ugao ekrana):3. U aplikaciji Domains sada kliknite na dugme "Create A New Domain":4. Ovde sada upisujete naziv novog domena kojeg dodajete u polje Domain. Odmah ispod odštiklirajte (obavezno) opciju "Share document root..." zbog toga što ovo nije "alias" domen i imaće svoj Document Root folder (tj. neće deliti isti folder sa glavnim domenom, kao što rade novi alias domeni).

U polje koje je predstavljeno sa ikonicom kućice i prikazuje putanju koja počinje sa /public_html/ možete upisati namensku putanju do foldera koji će koristiti novi domen (u tom folderu postavljate fajlove sajta novog domena) ili možete ostaviti podrazumevani unos koji se generiše automatski po ugledu na naziv novog domena. Zapamtite ovu putanju jer je to lokacija na koju postavljate sajt novog domena.

U polje Subdomain možete prepraviti naziv poddomena samog domena - novi domeni se odnose kao poddomeni glavnog domena ili slobodno ostavite podrazumevani zapis koji se automatski generiše.

Kada upišete sve što je potrebno, kliknite na dugme Submit.

5. Nakon toga, vaš domen je dodat i možete ga koristiti. Ne zaboravite da fajlove sajta novog domena postavljate u Document Root folder koji ste definisali tokom dodavanja novog domena.Dodavanje domena na starijim verzijama cPanela

Da bi ste kreirali addon domen ulogujte se na vaš cPanel i kliknite na “Addon Domains”: 


Za dodavanje addon domena, potrebno je sledeće:

  • Polje New Domain Name: ovde upišite puni naziv domena (bez www, bez https, već samo naziv domena)
  • Polje Subdomain: biće samo popunjeno, možete menjati ako vam treba neka namenska izmena
  • Polje Document Root: ovo je lokacija za fajlove sajta koji će raditi na domenu. Možete pustiti da se generiše automatski ili možete upisati samostalno ako je sajt već postavljen u nekom od foldera na vašem hostingu. 
Da biste dodali domen treba da kliknete na dugme Add DomainKada domen bude dodat, biće vidljiv u tabeli Addon domena. Tu možete naknadno menjati Document Root putanju, ukloniti domen kada vam više ne treba ili upravljati redirekcijom na domenu. 


  • 24 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

Slični odgovori

Rad sa MySQL bazama u cPanel-u

U cPanelu sve baze i korisnici baza dobijaju prefiks sa imenom korisnika za koga je otvoren...

Šta je parkirani domen?

Parkirani ili Alias domen je domen koji dodajete na vaš cPanel nalog i taj domen automatski...

Šta je poddomen?

Ukoliko ste vlasnik domena i imate zakupljen bilo koji hosting kod AdriaHost-a jednostavno možete...

Šta je Addon domain?

Addon Domain je poseban, dodatni domen koji vam omogućava da imate poseban sajt za svaki...

Kako da se ulogujem na cPanel?

Da biste se ulogovali na cPanel, u internet browser-u otkucate sledeći link:...