Optimizacija Joomla CMS-a

Optimizacija Joomla-e
Joomla je popularan CMS koji je veoma proširiv i prilagodljiv. Navodimo neke korake kako da optimizujete vašu Joomla instalaciju, i smanjite potrošnju CPU-a.
 
Omogućite Cache
  • Ovo je verovatno najvažniji korak. Možete smanjiti footprint na serveru značajno ako omogućite cache. Cache bi trebao da bude uključen svo vreme.
Promenite vašu dizajn temu
  • Neke dizajn teme mogu da izgledaju lepo, ali one mogu da iskoriste i do 70 zahteva za sliku po sekundi od kojih svaki generiše HTTP vezu prema serveru. Kada puno ljudi poseti vaš sajt, velika potrošnja CPU će prouzrokovati da load na serveru znatno skoči. Trebate razmotriti čiste dizajn teme umesto dizajn temi sa puno velikih slika.
Onemogućite Gzip kompresiju
  • CPU mora da radi više da bi kompresovao svaku od vaših stranica pre nego što je pošalje. Ako imate uključenu Gzip kompresiju, dodatni overhead će se stvoriti pri svakom zahtevu za stranicu.
Budite pažljivi oko komponenti
  • Mnoge komponente su veliki potrošači CPU i izazvaće da vaš sajt podigne opterećenje servera. Pobrinite se da koristite samo minimalan broj komponenti koje su neophodne kako bi vaš sajt nesmetano funkcionisao.
Ne koristite statističke komponente
  • One koriste mnogo SQL upita da konstantno ažuriraju i prikazuju statistike vašeg sajta. Koristite Awstats ili Google Analytics za praćenje posetilaca.
Optimizujte forume
  • Ako koristite forum bridge/ekstenziju kao što je FireBoard ili nešto slično, uverite se da ste zahtevali od posetilaca da se registruju pre nego što im bude dozvoljeno da pretražuju ili objavljuju, i implementirajte captcha za svoj forum.
Ovi koraci nisu zagarantovane metode smanjena potrošnje CPU, ali će drastično smanjiti količinu CPU potrošnje od strane Joomla instalacije.
 
  • 17 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

Slični odgovori

Kako da preselim svoj WordPress sajt na AdriaHost?

Ako imate WordPress sajt koji želite da preselite na AdriaHost, vršimo besplatnu migraciju...

Kako da migriram svoj sajt sa Bloggera na Adriahost?

Budući da Blogger (Blogspot) nije zapravo hosting kompanija, način migracije bloga sa Bloggera na...

Podrška za WordPress

WordPress je Open Source projekаt, što znаči dа je rаzvijen od strаne zаjednice progrаmerа. Sve...

WordPress problem sa domaćim slovima

Ako se na sajtu koji ste kreirali kroz WordPress instaliran kroz Fantastico de Luxe* ne vide...

Optimizacija WordPressa

Wordpress je trenutno jedan od najpopularnijih blog / CMS aplikacija. Evo nekoliko ideja za...