Kako da promenim hosting bez zastoja u radu sajta?

Prebacivanje na novi host može biti komplikovan proces. Sledite naše korake kako bi osigurali da vaša migracija bude glatka i bezbolna.

Prvi korak je da zakupite novi hosting nalog. Ne morate odmah otkazivati usluge kod postojećeg (starog) provajdera već jednostavno pustite da ta usluge istekne (dešava se da neki hosting provajderi ugase usluge pre vremena usled pogrešno shvaćenog zahteva).

U ovom trenutku, trebali biste imati hosting naloge na dva hosting providera (stari i novi). Sada ćete migrirati celi site sa starog servera na novi. To se može učiniti spajanjem na starog hosta FTPom i preuzimanje svih datoteka, a zatim povezivanje s novim hostom FTPom i upload svih datoteka. Ako odaberete AdriaHost kao svog novog hosting provajdera, mi ćemo preseliti vaše stranice besplatno!

Također morate uraditi backup baze podataka starom hostu (kontaktirati za uputstvo) i uploadujte backup datoteke na novi host preko FTP-a. Importujte baze podataka iz tih datoteka, a to može biti učinjeno preko cPanel-a phpMyAdmin. E-mailovi se ne migriraju, ali možete arhivirati vaše e-mailove sa starog servera. To možete postići tako što pristupite adresi POP3 protokolom, na taj način sve stare e-poruke se preuzimaju na vaš lokalni računar. Novi host neće imati one stare e-mailove, ali novi host će primati nove e-poruke.

Ako odaberete da AdriaHost bude vaš novi hosting, migriraćemo vaše stranice (datoteke i baze podataka) besplatno! Ako Vaš stari host koristi cPanel, bićemo u mogućnosti preneti poruke e-pošte.

Nakon što ste kopirali Vašu web lokaciju na oba hosting naloga, vreme je da promenite DNS zapise domena

Vaš novi host će Vam pružiti tačan naziv nameservera (DNS)

Nameserveri obično izgledaju ovako:

ns1.vasdomen.com

ns2.vasdomen.com

Nakon što ste dobili ispravan DNS, potrebno je da kontaktirate vašeg registrara sa zahtevom za promenu DNS zapisa. Dovolje će biti poslati mail sa novim nameserverima i oni će znati šta treba da urade.

Ako ste kupili vaše domene kod AdriaHosta, mi smo više nego srećni da vam pomognemo ili čak napravimo promene DNS zapisa za vas.

Nakon što ste DNS promene napravili, morate čekati 24 sata da se domen propagira. Tokom tih 24 sati, vaš DNS varira širom sveta i vaše stranice će biti nasumično učitavane iz bilo starog servera ili novog servera. Nakon dva dana je propagacija završena, vaš site će se samo učitavati sa novog hostinga.

Nakon što je 24 sata prošlo, ažurirani DNS će biti u potpunosti funkcionalan. Sada možete kontaktirati svog starog hosta i otkazati njihove usluge. Ako ste kupili domen od vašeg starog hosta, ne otkazati Vašu registraciju domena.

Ako ste završili sve gore navedene korake, uspešno ste promenili hosting bez zastoja!

 

  • 18 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

Slični odgovori

Rad sa MySQL bazama u cPanel-u

U cPanelu sve baze i korisnici baza dobijaju prefiks sa imenom korisnika za koga je otvoren...

Šta je parkirani domen?

Parkirani ili Alias domen je domen koji dodajete na vaš cPanel nalog i taj domen automatski...

Šta je poddomen?

Ukoliko ste vlasnik domena i imate zakupljen bilo koji hosting kod AdriaHost-a jednostavno možete...

Šta je Addon domain?

Addon Domain je poseban, dodatni domen koji vam omogućava da imate poseban sajt za svaki...

Kako da se ulogujem na cPanel?

Da biste se ulogovali na cPanel, u internet browser-u otkucate sledeći link:...