Dodavanje i izmena DNS zone domena (A, CNAME, TXT zapis)

1. Dodavanje novog zapisa DNS zone

Dodavanje zapisa nove zone možete obaviti samostalno u vašem cPanelu. Potrebno je da se ulogujete u vaš cPanel (Kako da se ulogujem u cPanel?) i u polje za pretragu ukucate DNS. Nakon toga kliknite na Zone Editor aplikaciju:



Ukoliko imate više domena u cPanelu, pobrinite se da odaberite domen za koji treba uneti novi DNS zapis i kliknite na opciju Manage da biste upravljali zapisima zona na tom domenu:




To će otvoriti prikaz svih postojećih zona, a novu zonu možete dodati klikom na Add Record ili klikom na padajući meni (ikonica trougla) i tu odabrati tip DNS zapisa koji treba da dodate: 



Ukoliko samo kliknete na Add Record, otvoriće se novo polje gde opet možete birati odgovarajući tip zapisa u koloni Type



U novom polju za dodavanje DNS zone - zapisa, potrebno je da unesete nove parametre koje ste dobili od nas ili servisa (npr. G-Suite) za koji dodajete zonski zapis: 

 

Da bi zapis bio dodat potrebno je da unesete sve parametre:

  • Name - Naziv zapisa. potrebno je da se završi sa nazivom domena i tačkom. Na primer: zapis.mojafirma.rs.
  • TTL - time to live - vreme u sekundama koje drugi DNS serveri koriste za čuvanje podataka o zapisu domena. Nakon isteka ovog perioda, serveri ponovo osvežavaju informacije koje se nalaze u DNS zapisu domena. 
  • Type - odabrati tip zapisa: 
    • A - IPv4 adresa
    • AAAA -  IPv6 adresa
    • CNAME - Skraćeno od "Canonical Name". Za vrednost se unosi naziv domena (alias) na koji zapis usmerava. Primer: drugidomen.tld
    • SRV - Zapis koji se koristi za specifične servise na domenu
    • TXT - Tekstualni zapis koji se koristi za email autentifikaciju (DKIM, SPF) ili druge tekstuale podatke dostupne drugim name serverima na internetu.
  • Record - Vrednost odabranog tipa zapisa


Nakon što unesete potrebne podatke, možete izvršiti dodavanje klikom na dugme Add Record. Imajte u vidu da je potrebno da prođe 2-4 časa kako bi svi internet provajderi evidentirali ovu promenu. U zavisnosti od internet provajdera, period evidentiranja možemo potrajati i do 24-48 časova. 

2. Izmena postojećeg DNS zapisa


Postojeći DNS zapis za određeni domen možete promeniti samostalno u sklopu vašeg cPanela. Potrebno je da se ulogujete u vaš cPanel (Kako da se ulogujem u cPanel?) i u polje za pretragu ukucate DNS. Nakon toga kliknite na Zone Editor aplikaciju:



Odmah zatim u sledećem ekranu, kliknite na Manage pored domena za koji treba menjati DNS zapis za određenu zonu. Obratite pažnju ovde, jer ako imate više domena i izmenite zonu na pogrešnom domenu to može dovesti to problema u radu sajta ili određene usluge na domenu. 



U tabeli sada možete videti sve postojeće zone za odabrani domen. Da izmenite postojeću zonu, pronađite je u tabeli i kliknite na opciju Edit, a u slučaju da želite da obrišete određenu zonu imate i opciju Delete (koristite je samo ukoliko ste sigurni da je treba obrisati):



Otvoriće se polja sa postojećim zapisima koje možete izmeniti. Instrukcije i parametre za izmenu dobili ste od nas (za korišćenje naših usluga) ili od spoljnog servisa (npr. G-Suite): 


Nakon unosa/izmene postojećih zapisa, da sačuvate podešavanja kliknite na dugme Save Record. Imajte u vidu da je potrebno da prođe 2-4 časa kako bi svi internet provajderi evidentirali ovu promenu. U zavisnosti od internet provajdera, period evidentiranja može potrajati i do 24-48 časova. 
 
 
  • 9 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

Slični odgovori

Rad sa MySQL bazama u cPanel-u

U cPanelu sve baze i korisnici baza dobijaju prefiks sa imenom korisnika za koga je otvoren...

Šta je parkirani domen?

Parkirani ili Alias domen je domen koji dodajete na vaš cPanel nalog i taj domen automatski...

Šta je poddomen?

Ukoliko ste vlasnik domena i imate zakupljen bilo koji hosting kod AdriaHost-a jednostavno možete...

Šta je Addon domain?

Addon Domain je poseban, dodatni domen koji vam omogućava da imate poseban sajt za svaki...

Kako da se ulogujem na cPanel?

Da biste se ulogovali na cPanel, u internet browser-u otkucate sledeći link:...