Šta je VPS server?

VPS server (Virtual Private Server) je način deljenja fizičkog servera na više zasebnih virtualnih servera, pri čemu svaki VPS server može da pokreće različit operativni sistem i aplikacije, nezavisno od ostalih korisnika.

Razlika od deljenog (shared) hostinga je u tome što korisnik ima potpun pristup svom VPS serveru i potpunu kontrolu nad instaliranim operativnim sistemom i aplikacijama. Bitna razlika u odnosu na deljeni hosting jeste što uz svaki VPS server korisnik dobija sopstvenu IP adresu.

Na AdriaHost VPS serverima mogu se instalirati neki od Linux operativnih sistema: Ubundu, CentOS, Debian, Fedora. Svaki VPS server može se konfigurisati i restartovati nezavisno od ostalih korisnika. 

Ponuda VPS servera gde možete odabrati i naručiti server je ovde: VPS serveri

Cena VPS servera kreće od 14 eur za server i 9 eur za cPanel licencu. Ukoliko vam cPanel nije potreban možemo besplatno za vas instalirati neki od operativnih sistema ili besplatni panel za upravljanje serverom.


VPS razlike između deljenog hostinga i Dedicated hostinga

Deljeni (shared) hosting je način raspodele jednog servera tako da ga može koristiti i deliti veći broj korisnika. To znači da se na ovom serveru nalazi i veći broj sajtova koje ti korisnici postavljaju i koriste. Pored toga što dele server dele i resurse, IP adresu i email server, pa se deljeni hosting preporučuje firmama i pojedincima sa manjim sajtovima, blogovima i prezentacijama koje ne zavise od emailova i nemaju velike hardverske zahteve.

Sa druge strane, Dedicated server je namenjen jačim korisnicima čiji sajtovi imaju milionske posete, veliko opterećenje i korisnicima kojima je svaki email bitan, bekapovanje na dnevnom/časovnom nivou i namenska zaštita od malwera i hakovanja. Ovakav vid hostinga omogućava jednom korisniku da koristi kompletnu serversku mašinu samo za sebe i svoj sajt.

VPS je nešto između, kako po načinu rada tako i po ceni.

Šta je VPS i kako radi?

Tehnologija koja pokreće VPS je nešto slično VMware i Virtual Box tehnologiji. Ovaj način omogućava da se na jednom Dedicated serveru pokreće više nezavisnih virtualnih servera sa različitim operativnim sistemima. Ukoliko ste nekada instalirali Virtual Box na vašem računaru, videli ste da istovremeno na istoj mašini možete koristiti Ubuntu, CentOs, Lubuntu ili Kubuntu istovremeno.

Virtualizacija servera radi sličnu stvar. Omogućeno je pokretanje više VPS servera na jednoj fizičkoj mašini, pa više korisnika može imati svoj zaseban i nezavistan server. Svaki korisnik može čak restartovati svoju VPS samo za sebe i to nikako ne ugrožava druge korisnik koji takođe koriste tu fizičku mašinu.

Prednosti VPS servera u odnosu na deljeni hosting:

  • Zasebna IP adresa
  • Zasebni resursi
  • SSH i ROOT pristup
  • Samostalni restart servera
  • Namenske konfiguracija po potrebi
  • Odabir operativnog sistema

Prednosti VPS servera u odnosu na Dedicated hosting:

  • Povoljniji je.

VPS servere možete pogledati i naručiti ovde: VPS serveri

  • 66 Korisnici koji su bili zadovoljni ovim odgovorom
Da li vam je ovaj odgovor bio koristan?

Slični odgovori

Šta je Dedicated server?

Dedicated server je fizički odvojena mašina - server, rezervisana za jednog korisnika i...

Da li se podešavanje VPS i Dedicated servera dodatno plaća?

Ne. Aktiviranje i inicijalno podešavanje VPS i Dedicated servera koje zakupite kod nas je...

Koji kontrolni panel dobijam uz VPS i Dedicated server?

Za sve naše servere preporučujemo cPanel/WHM kontrolni panel. Instalaciju i podršku...